Šarišská galéria v Prešove pripomína výstavou 100. výročie narodenia Bendíka

19.12.2003 Celý región

Vyše 200 diel akademického maliara Jozefa Bendíka majú možnosť od 19. decembra vidieť návštevníci Šarišskej galérie (ŠG) v Prešove. Výstavu prác významného v...
Vyše 200 diel akademického maliara Jozefa Bendíka majú možnosť od 19. decembra vidieť návštevníci Šarišskej galérie (ŠG) v Prešove. Výstavu prác významného výtvarného umelca 20. storočia na Slovensku pripravili pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia. Potrvá do nedele 29. februára 2004.

Výročie, ktoré v ŠG považujú za jedno z najvýznamnejších v posledných rokoch, bolo podľa autorky koncepcie výstavy, riaditeľky ŠG a znalkyne diela Bendíka (1903 - 1989) Marty Hrebíčkovej výzvou pripraviť reprezentatívnu prierezovú kolekciu celoživotného diela nezabudnuteľného maliara a človeka. Podarilo sa im ju napokon poskladať zo zbierok nielen ŠG, ale i Slovenskej národnej galérie v Bratislave, Východoslovenskej galérie v Košiciach, Tatranskej galérie v Poprade a Východoslovenského múzea v Košiciach. Predstavujú sa aj diela zapožičané na túto príležitosť od súkromných majiteľov z celého Slovenska. Kolekciu obrazov a kresieb doplňuje fotodokumentácia.
Hrebíčková v rozhovore pre TASR pripomenula, že vystavovaný súbor Bendíkovho majstrovstva už nemôže byť úplný, keďže značná časť jeho obrazov zhorela počas požiaru košickej galérie asi pred 20 rokmi. Z tohto hľadiska ucelenejším pohľadom na Bendíkovu tvorbu bola výstava v roku 1983, na ktorej prezentoval vyše 300 diel. Hrebíčková zdôraznila, že Bendíkova priveľká skromnosť a nepriebojnosť bola príčinou, že za svojho života mal len tri veľké samostatné výstavy, pri dvoch z nich bola komisárkou práve ona. Na druhej strane na súčasnej výstave sú obrazy, ktoré ešte verejne neboli nikde vystavované.
Bendík sa počas svojej 60-ročnej tvorivej kariéry realizovanej v Česku, Taliansku, ale v rozhodujúcej miere v Prešove prejavil ako predovšetkým humanistický maliar, všímajúci si radosti a starosti obyčajných ľudí z dedín a miest, prírodnú krásu Šariša. Hrebíčková na ňom oceňuje jeho \"bytostný realizmus\".
Záštitu nad výstavou prevzal predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík. V predvečer vernisáže, ktorá bola vo štvrtok 18. decembra položili na Bendíkov hrob na prešovskom cintoríne kytice kvetov. ŠG vydala k výstave reprezentačný katalóg vďaka podpore štátneho fondu Pro Slovakia, mesta Prešov, PSK a firmy Mraziarne, s. r. o. , Prešov.

(jj)
 

Vyberte región